Ne İşe Yarar?

Avometre Nasıl Kullanılır? Avometre Nedir?

Avometre nasıl kullanılır demeden önce ne için icat edildiğini öğrenmemiz daha doğru olur sanırım. Galvanometre, yani şuan ki adıyla avometre Donald Macadie isimli mühendisin ihtiyaçları doğrultusunda gelişmiştir. Avometre; elektrik ve telefon hattında ki Akımı (amper), Gerilimi (volt), Direnci (ohm) ve kısa devre ölçümü için üretilmiştir. Cihazın ilk icadı 1820 yılına kadar uzanmaktadır. Tabi o yıllarda günümüzde olduğu kadar teknik ve kullanışlı olmadığını bilmemiz gerek. İlk üretim amacı sadece elektrik akımının tespiti idi ve telefon hatları üzerinde kullanıyordu. İlerleyen yıllarda haliyle teknoloji geliştikçe avometreye olan ihtiyaçta değişmiş ve artmıştır. İlk kullanımından bu yana defalarca gelişim gösteren avometre sonunda bu günki halini almıştır.

Günümüzde ki avometrelerin tasarımı genel kullanıcılar düzeyine kadar indirgenmiştir. Bu sayede her hangi bir mesleki yeterlilik gereksinimi olmadan kullanımı mümkün kılınmıştır.

Avometre Nasıl Kullanılır? Pratik Anlatım

Kullanımı son derece kolay olan dijital cihazlar; ilk olarak kablolarının (problar) doğru sokete takılması ile başlar. Ortasında bulunan dönen anahtar (komitatör) doğru konuma getirilerek ölçüm işlemini başlar. Cihaz üzerinde ki kademe seçimini yaparken dikkat edilmesi gereken bir kaç husus vardır. Örneğin ölçümü yapılması gereken yer 220 volt ise komitatör doğru volt aralığına alınır.

Avometrede Analogtan Dijitale Geçiş

Bir çok elektronik üründe olduğu üzere avometre de uzun bir süre analog modellerde kullanılmaktaydı. Analog cihazın dijitale dönmesi için 100 yıldan uzun bir zaman geçmesi gerekiyordu. Bahsi geçen bu 100 yıl içerisinde mevcut teknoloji halihazırda anolag ile hemen her işini halledebiliyor idi.

1960 ların sonlarında gelindiğinde bilim insanları dijital avometre için hiç olmadığı kadar hızlı gelişmeler gösterdiler. Ortalama 25 yıl süren bu çalışma en sonunda meyvesini vermişti. Tarih 1970lerin başına geldiğinde avometre artık analogtan dijitale geçme işlemini tamamlamış oldu. Tabi dijital avometre nin kullanımı şu anda olduğu gibi yaygın ve halkın kullanımı düzeyinden değil. Bir elin parmağını geçmeyecek sayıda üniversiteler, devlet kuruluşu olan belirli laboratuvarlar ve bir iki özel kuruluş harici kullanımı yoktu.

Şuan internet mağazalarından bile temin edilen avometre/multimetre cihazları elektrik-elektronik işleri ile ilgilenen her kişinin takım çantasında yerini aldı.

Şunları da beğenebilirsin